
cili kering yg sudah dikisar,
cili padi beberapa biji,
sos tomato(jenama maggi),
air,
gula,
garam,
ajino scukupnya.
Minyak.
Caranya;
1.Buang kulit bwg besar,dan potong ikut suka hati bentuknya sbb nak dikisar.
2.Sediakan blender-masukkan bwg besar,cili kering yg sudah dikisar satu setengah sudu mkn,sos tomato maggi 5-6 sudu mkn dan lada padi,kemudian masukkan air(jgn trlalu byk,sbb bwg besar kalau diblend mengeluarkn byk air.So adjust2 sja). Lalu blend ikut suka hati,nak hancur betul2 atau tak hancur sangat.
3.Panaskan minyak(adjust sja ikut byk mana bwg tersebut). Bila minyak dh pnas,masukkan bahan2 yg dikisar tadi,masukkan gula,garam dan ajino secukupnya. Kalau sambalnya sudah sedikit pekat,boleh tutup api.Siap.
No comments:
Post a Comment